ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Ένα μεγάλο ερώτημα, που θα σας προβληματίσει αρκετά, είναι η σωστή επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου. Τα κουφώματα έρχονται σε πολλούς τύπους. Μπορεί να είναι ανοιγόμενα, συρόμενα, ενεργειακά, ψυχρά κτλ. Ποια είναι όμως η σωστή επιλογή;

Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η σωστή τυπολογία. Τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε άνοιγμα που έχω; Παράθυρα, Πόρτες και μπαλκονόπορτες πρέπει να μετρηθούν σωστά και να επιλεγεί η κατάλληλη σειρά για κάθε διάσταση. Αναλύοντας λοιπόν όλα αυτά τα Ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε ένα σκελετό για που θα σας δώσει τις βάσεις της επιλογής των κουφωμάτων σας.

Ξεκινώντας θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε ενεργειακά κουφώματα ή ψυχρά. Το ψυχρό κούφωμα είναι το κούφωμα αλουμινίου που πάνω κάτω όλοι γνωρίζουμε. Ονομάζεται ψυχρό γιατί επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.

Το ενεργειακό κούφωμα είναι ένα σύνθετο σύστημα αλουμινίου που στη μέση φέρει πολυαμίδιο που ξεχωρίζει τα προφίλ των παραθύρων σε δύο μέρη, εξωτερικό και εσωτερικό το οποίο απομονώνει θερμικά το έξω μέρος του αλουμινίου με το μέσα με αποτέλεσμα να μην μπορεί το κρύο ή η ζέστη να περάσει στο εσωτερικό του σπιτιού και το αντίθετο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλή ηχομόνωση αλλά και θερμομόνωση.

Η δεύτερη απόφαση που πρέπει να πάρετε είναι η επιλογή μεταξύ ανοιγόμενων ή συρόμενων κουφωμάτων.

Τα ανοιγόμενα κουφώματα αποτελούνται συνήθως από ένα ή δύο ανοιγόμενα φύλλα, τα οποία μπορούν να δεχτούν και ανάκληση και συνοδεύονται από ανοιγόμενο παντζούρι ή ρολό. Προσφέρουν μεγαλύτερη μόνωση και ασφάλεια. Χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο λειτουργίας από τα συρόμενα γιατί ανοίγουν προς το εσωτερικό του χώρου. Τοποθετούνται σε αντικαταστάσεις παλαιών ξύλινων κουφωμάτων, σε μονοκατοικίες και εξοχικές κατοικίες.

Τα συρόμενα κουφώματα κινούνται πάνω σε οδηγό, η οικονομία χώρου είναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν και είναι είτε χωνευτά στον τοίχο, είτε επάλληλα, δηλαδή σέρνει το ένα μπροστά από το άλλο.Χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στις πολυκατοικίες όπου επιβάλλεται η οικονομία ως προς το χώρο. Οι σύγχρονες σειρές συρόμενων κουφωμάτων οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της αγοράς και προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερη μόνωση, κυκλοφορούν σε ψυχρές και ενεργειακές σειρές

Μιλώντας με τον κατασκευαστή σας θα πρέπει να σας προτείνει τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε άνοιγμα που έχετε καθώς και ποια σειρά πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις διαστάσεις που διαθέτετε. Προσοχή στο δεύτερο μέρος γιατί δεν κάνουν όλες οι σειρές για όλες τις διαστάσεις.

Μεγάλη προσοχή επίσης πρέπει αν δώσετε στον τομέα της ασφάλειας. Οι κλειδαριές πρέπει να επιλεγούν προσεχτικά με όσον το δυνατόν περισσότερα κλειδώματα γίνεται.

Συνοψίζοντας η επιλογή κουφώματος θέλει σωστή μελέτη από μέρους σας και σωστή ενημέρωση από τον κατασκευαστή. Γι’ αυτό η σωστή επιλογή κατασκευαστή είναι το κυριότερο σημείο που πρέπει να προσέξετε πριν αποφασίσετε για τα κουφώματά σας.