ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Ένα μεγάλο ερώτημα που θα σας προβληματίσει αρκετά είναι η σωστή επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου. Τα κουφώματα έρχονται σε πολλούς τύπους, μπορεί να είναι ανοιγόμενα, συρρόμενα, ενεργειακά, ψυχρα κτλ. Ποιά είναι όμως η σωστή επιλογή;

Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η σωστή τυπολογία. Τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε άνοιγμα που έχω; Παράθυρα, Πόρτες και Μπαλκονόπορτες πεπει να μετρηθούν σωστά και να επιλεγεί η κατάληλη σειρά για κάθε διάσταση. Αναλύοντας λοιπον όλα αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να σχηματησουμε ένα σκελετό για που θα σας δώσει τις βάσεις της επιλογής των ουφωμάτων σας.

Ξεκινώντας θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε ενεργειακά κουφώματα ή ψυχρά. Το ψυχρό κούφωμα είναι το κούφωμα αλουμινίου που πάνω κάτω όλοι γνωρίζουμε. Ονομάζεται ψυχρό γιατί επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας απο το εξωτερικό περιβάλλον στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.

Το ενεργειακό κούφωμα είναι ένα σύνθετο σύστημα αλουμινίου που στη μέση φέρει πολυαμίδιο που ξεχωρίζει τα προφίλ των παραθύρων σε δύο μέρη, εξωτερικό και εσωτερικό το οποίο απομωνώνει θερμικά το έξω μέρος του αλουμινίου με το μέσα με αποτέλεσμα να μην μπορέι το κρύο ή η ζέστη να περάσει στο εσωτερικό του σπιτιού και το αντίθετο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλή ηχομόνωση αλλά και θερμομόνωση.

Η δέυτερη απόφαση που πεπει να πάρετε είναι μεταξύ ανοιγόμενων ή συρόμενων κουφωμάτων.

Τα ανοιγόμενα κουφώματα αποτελούνται συνήθώς από ένα ή δυο ανοιγόμενα φύλλα, μπορούν να δεχτουν και ανάκλιση και συνοδέυονται απο ανοιγόμενο πατζούρι ή ρολό. Προσφέρουν μεγαλύτερη μόνωση και ασφάλεια. Χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο λειτουργίας απο τα συρόμενα γιατί ανοίγουν προς το εσωτερικό του χώρου. Τοποθετούνται σε αντικαταστάσεις παλαιών ξύλινων κουφωμάτων, σε μονοκατοικίες και εξοχικές κατοικίες.

Τα συρόμενα κουφώματα κινουνται πάνω σε οδήγό,η οικονομία χώρουείναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν και είναι είτε χωνευτά στον τοίχο, είτε επάλληλα, δηλαδή σέρνει το ένα μπροστά απο το άλλο.Χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στις πολυκατοικίες όπου επιβάλλεται η οικονομία ως προς το χώρο. Οι συχρονές σειρές συρομένων κουφωμάτων είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της αγοράς και προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερη μόνωση, κυκλοφορούν σε ψυχρές και ενεργειακές σειρές

Μιλώντας με τον κατασκευαστή σας θα πρέπει να σας προτείνει τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε άνοιγμα που έχετε καθώς και ποιά σειρά πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις διαστάσεις που διαθέτετε. Προσοχή στο δευτερο μέρος γιατί δεν κάνουν όλες οι σειρές για όλες τις διαστάσεις.

Μεγάλη προσοχή επίσης πρέπει αν δώσετε στον τομέα της αφάλειας. Οι κλειδαριές πρεπει να επιλεχτούνε προσεχτικά με όσον το δυνατόν περισσότερα κλειδώματα γίνεται.

Συνοψίζοντας η επιλογή κουφώματος θέλει σωστή μελέτη απο μέρους σας και σωστή ενημέρωση απο τον κατασκευαστή. Γι’ αυτό η σωστή επιλογή κατασκευαστή είναι το κυρίότερο σημείο που πρεπει να προσέξετε πρίν αποφασίσετε για τα κουφώματα σας.